Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ο ΠΑΡΑΛΟΓΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Στην ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου περιλαμβάνεται και ένα σημαντικό πρωτόγονο τμήμα. Δε μιλώ για ένστικτο, μιλώ για ψυχή. Το πρωτόγονο τμήμα αποκλείει την λογική και αγκαλιάζει τον μύθο και την εξ αυτού παραμυθία.

Το πρωτόγονο τμήμα λειτουργεί μαγικά. Αν φερ' ειπείν ένας άνθρωπος έχει συνεχόμενες επιτυχίες στις δραστηριότητές του, αυτό δημιουργεί στον ίδιο και στους γύρω του μια παράλογη πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να αποτύχει ποτέ. Η εκ του μύθου αυτοπεποίθηση βοηθά να συνεχιστεί το σερί των επιτυχιών. Έως ότου έρθει η αποτυχία. Τότε ο ζωτικός μύθος καταρρέει και χρειάζεται να επιστρατευθεί η λογική σκέψη που λέει ότι είναι αδύνατον να έχεις μόνο επιτυχίες. Εκεί όμως ο ψυχισμός, ατομικός ή ομαδικός, διαταράσσεται, αμφισβητείται η ίδια η ικανότης του ατόμου ή της ομάδας και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να επικρατήσει η λογική και να αποκατασταθεί η ψυχική ενότης.

Τα επίχειρα μιας τέτοιας εξέλιξης τα εισέπραξε η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, η οποία μετά την πρώτη ήττα μετά από εικοσιτρείς συνεχόμενες νίκες έχασε την αυτοπεποίθησή της και υπέστη πολλές ήττες με τον τρόπο που έκανε πολλές από τις αρχικές νίκες της. Τα πράγματα αντεστράφησαν γιατί ο ομαδικός ψυχισμός κατέρρευσε.

Η ομάδα ποδοσφαίρου του θρύλου βρίσκεται σε παρόμοιο σταυροδρόμι: μετά από δύο συνεχόμενες ήττες στο πρωτάθλημα που θρυμμάτισαν το αήττητο, η σχεδόν τυφλή εμπιστοσύνη στην ομάδα αλλά και η αυτοπεποίθησή της δοκιμάστηκαν βαριά. Αναμένεται η αντίδραση και η ανάκαμψη αλλά δυστυχώς στο άμεσο μέλλον είναι ο αγώνας της χρονιάς. Με την ψυχολογία στο επίκεντρο, έχουν πέσει πάνω στην ομάδα οι αρμόδιοι. Χρειάζεται όμως και βελτίωση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Μετά την ακύρωση του μύθου του αήττητου επικρατεί φόβος. Θα αντιστραφεί το κλίμα; Θα μπουν οι παίχτες μας στη με μεγάλες στιγμές των μπέμπηδων φορτισμένη ατμόσφαιρα του Όλντ Τράφορντ όπως μπήκαν στο Καραϊσκάκη; Η στιγμή της κρίσης πλησιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου