Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

ΣΑΣΜΟΣ vs LA ESTRELLA DE SEVILLA



Κεντρικός πυρήνας του βιβλίου «Σασμός» του Σπύρου Πετρουλάκη, επάνω στο οποίο βασίζεται η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά, είναι ο απαγορευμένος έρωτας μεταξύ δύο νέων, της Αργυρώς και του Αστέρη, που ανήκουν σε δύο αντιμαχόμενες οικογένειες. Κύριο δραματικό στοιχείο του έργου αποτελεί ο φόνος του αδερφού της Αργυρώς από τον Αστέρη που έγινε αθέλητα πάνω σε συμπλοκή.

Στην ισπανική ιστορία του θεάτρου υπάρχει το έργο «Το Αστέρι της Σεβίλλης» (La Estrella de Sevilla)  που γράφτηκε το 1623 από τον Andres de Claramonte και έχει σαν κεντρικό θέμα τον έρωτα μεταξύ δύο νέων, της Estrella Tavera και του Sancho Ortiz de las Roelas. Ο Σάντσο σκοτώνει, παρά την θέλησή του, τον αδερφό της Αστέρως (Estrella) και αγαπημένο του φίλο, με εντολή του Βασιλιά. Και στις δύο ιστορίες η κοπέλα συγχωρεί τον αγαπημένο της και φονιά του αδερφού της. Η αγάπη υπερισχύει των πολύ αρνητικών συνθηκών.

Είναι φανερό ότι ο Πετρουλάκης βασίζει την ωραία ιστορία του στο θέμα του Andres de Claramonte και παράλληλα κλείνει το μάτι στον ψαγμένο αναγνώστη, δίνοντας το όνομα Αστέρης στο νέο αντί του Αστέρω (Estrella) που χρησιμοποιεί για τη νέα ο ισπανός συγγραφέας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου