Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

TO ONOMA

Σε λένε Ροβέρτο ή Ροβήρο; Αρχίδαμο με λένε. Έχεις ένα τσιγάρο; Δεν έχω. Αν μου δώσεις τσιγάρο θα με λένε όπως θες εσύ. Πάρε τσιγάρο Ροβέρτο. Αρχίδαμο με λένε. Μα αν μου δώσεις τσιγάρο θα με λένε... Όπως θέλω εγώ Αρχίδαμε. 

Μικρή παραλλαγή αυθεντικής στιχομυθίας στο Δρομοκαΐτειο. Άνθρωποι που δεν υποφέρουν το όνομά τους χωρίς προφανή λόγο. Άνθρωποι που δεν αντέχουν το είδωλό τους στον καθρέφτη χωρίς να υπάρχει κάποια πραγματική δυσμορφία. 

Η είσοδός μας στη ζωή συνοδεύεται από πόνο και τραυματισμό. Η αυτοσυνείδηση είναι ακόμα περισσότερο επώδυνη. Το πρόσωπο και το όνομα είναι φορτία δυσβάσταχτα. Κάποιοι δεν αντέχουν. Την είσοδο σε έναν κόσμο κανόνων και απαγορεύσεων την αποδίδει ο Lacan με τον όρο le nom du père, το όνομα του πατέρα. Θα φωνάξω τον πατέρα σου, λέει η μάνα. Να σε βάλει σε τάξη. 

Δε μας τρομοκρατεί μόνο το όνομα του πατέρα αλλά και το όνομα που μας δώσανε. Το Ροβέρτο το ακολουθεί μια εντολή. Το Αρχίδαμος είναι χλευασμός και άρνηση του ονόματος. Είναι άνοιγμα σε μια ανέφικτη ελευθερία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου