Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Γιώργος Αιμιλίου



Ο παππούς μας Γιώργος Σκιάνης παντρεύτηκε την γιαγιά μας Ελένη Μυλωνά και έκαναν έξη αγόρια: τον Βάσο, τον Βάγγο, τον Ντίνο, τους δίδυμους Λέλο και Νίκο και τον μικρότερο, τον Αιμίλιο.Η γιαγιά μας πέθανε στα τριαντατόσο και ο παππούς μας γύρω στα πενήντα.

Ο Βάσος πνίγηκε στα δεκαεφτά, ο Νίκος εκτελέστηκε από τους γερμανούς στα εικοσιτρία, ο Βάγγος πέθανε γύρω στα σαρανταπέντε, ο Λέλος, ο πατέρας μου, στα εξηνταπέντε, ο Ντίνος στα εξηνταεννέα και ο Αιμίλιος στα εβδομηνταδύο.

Ο Βάγγος έκανε μια κόρη, την Λίτσα, ο Ντίνος τον Νίκο, την Μαριαλένα και την Φοίβη, ο Λέλος τον Γιώργο και τον Αντρέα και ο Αιμίλιος τον Γιώργο και την Ελένη.

Τα τρία μικρότερα ξαδέρφια έφυγαν: πρώτη η Ελένη στα σαραντατρία, δεύτερη η Φοίβη στα πενηνταένα και τρίτος ο Γιώργος του Αιμίλιου, χθες, στα πενηνταπέντε του.

Τι να πω και τι να γράψω για τον Γιώργο; Οι λέξεις μου επιστρέφουν ψεύτικες, αυτό ακριβώς που δεν ήταν εκείνος. Τα λόγια θα φανούν υπερβολικά, ενώ στην πραγματικότητα είναι λίγα.

Μακάρι  να είχα αξιοποιήσει νωρίτερα τα μεγάλα μαθήματα που πήρα από κείνον. Μακάρι να βρισκότανε ακόμη μαζί μας αυτός ο πανεπιστημιακός δάσκαλος και να συνεχίσει να μας παραδίδει Αλήθεια, Ευθύνη, Παραγωγική Εργατικότητα, Αξιοπρέπεια, Ανιδιοτέλεια, Ανεπιτήδευση, Διαρκή Αναστοχασμό.

Άφησε ανεκτίμητη πνευματική και ψυχική κληρονομιά στην κόρη του Αιμιλία που έχασε και τους δυο γονείς της σε διάστημα πολύ λίγων μηνών. Δίπλα της θα βρισκόμαστε όλοι όσοι αγαπήσαμε και θαυμάσαμε τον Γιώργο και πρώτος ο βράχος προσφοράς και αγάπης Στάθης Σπηλιόπουλος, ο άντρας της Ελένης.